I Trosa ligger vi alltid steget efter…

English version, se below the Swedish text.

I Trosapolitikernas Storslagna planer för framtidens Trosa, ligger bland annat byggandet av enorm förbifart, som kommer att klyva ett obrutet skyddsvärt naturområde där många kommunbor och besökare idag tillbringar mycket av sitt friluftsliv. I framtiden kommer de att få vandra i trafikbuller, avgaser och se sin skog vara ett minne blott.

Den skogen, från skidbacken och upp till Hunga, Vagnhärad och dalgången längs Trosaån och våtmarken, tar idag upp en stor del av koldioxiden från kommunens fordonstrafik och räddar oss därmed från Londons nuvarande situation.

I framtiden kommer Hungaskogens månghundraåriga träd inte kunna hjälpa oss vid stora regn eller extremt kraftiga stormar, som den gjort i alla tider. De kommer inte stå kvar i framtiden. Det kommer att gå en stor väg där i stället.

Träd renar luften från partiklar, de tar upp koldioxid och släpper ut syre. Ett träd ger syre till en persons syrebehov. En bils utsläpp klarar 25 träd att ta hand om. Ni kan ju själva räkna ut den negativa effekten av att bygga ny väg OCH skövla skog. Den dubbla negationen blir inget plus!

I framtidens Trosa kommer vi få åka bil till naturen, kanske möta samma öde på som många Londonbor gör idag p g a allför förorenad luft och framför allt kommer vi inte längre kunna ströva i naturens tystnad och hämta nya krafter och bygga vår hälsa och välbefinnande.

Ska vi verkligen ha ett sådant framtida Trosa kommun, när många andra städer pratar om hållbar trafikomställning och grönare tätorter?

Vi kan på allvar inte säga att vi ligger steget före. Vi verkar snarare ha fastnat i ett 1900-talstänkande före uppvaknandet kring klimatförändringarna. Vi verkar inte förstå att vi behöver naturen, men att den inte behöver oss.

Om Trosa kommuns politiker skulle hävda att vi inte behöver någon internetuppkoppling, hur skulle ni reagera då? Antagligen genom att undra vilket århundrade de lever i.

Men hur reagerar ni på när politikerna i Trosa kommun säger att vi ska bygga en stor asfalterad förbifart, som kommer att ta bort stora naturområden nära tätort och som kommer dra till sig massor av bullertrafik, som avger mängder av avgaser som påverkar miljön negativt. Ja, de säger ju inte riktigt så, men ändå…. Hur skulle ni reagera då?

Skulle ni tycka att de ligger helt rätt i tiden? Skogsskövling och förstöring av naturlandskap är det senaste inom klimatförändringspolitiken? Bort med naturen och in med asfalten, så ska vi klara extrema regn och extrem hetta!

Trosa kommun kan lösa sin trafiksituation på ett mycket smartare, modernare och mer småskaligt sätt än en stor asfalterad förbifart. Alternativet att utveckla Nyängsvägen tillhör ett av de alternativen.

Vakna upp i tid, stoppa Trosapolitikernas Storslagna framtidsplaner för kommunen, om ni vill fortsätta leva i en naturnära miljö utan onödigt trafikbuller och hälsovådliga luftföroreningar.

Vi är inte London, men vi kan bli….host, host, host….

This post is about how our local politicians try to build a big road through a beautiful landscape that provides us with shelter from climate changes. There are other options who will save the nature, but those options is near by one of the top politicians house 🙂

The sign says: yes to a big new road, but not in front of my house!

The original sign says that dogs are not allowed to do their thing in his garden, but I change the sign a bit…

Anna

bildgåta: var är bilden tagen och varför?

Denna bild får ni dela fritt så länge delningen syftar till att rädda Trosa kommun från den asfaltgråa utvecklingen.

Förbifart ja tack, men inte här!
Förbifart ja tack, men inte här!

Utveckla Trosa utan förbifart | Facebook

https://sv-se.facebook.com/folkomrostningtrosaforbifart

En reaktion på ”I Trosa ligger vi alltid steget efter…

Vad säger du om detta?/What do you think about this?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s