Trosa nästan bäst på att vara sämst

Ännu en toppnotering för Trosa kommun. Denna gång på listan Mest skuldsatta kommuner. Läs artikel hos Södermanlands nyheter. Kanske inte någon hedrande topplacering, men helt enligt den ordning som gäller för små män, som vill bli störst genom att driva Storslagna projekt.

Politikerna i Trosa har lyckats med att gå från en obefintlig skuldsättning 2008 till en skyhög skuldsättning 2015. Bland den högsta i landet.

Man skyller på att det beror på stora investeringar, som gett mycket för pengarna. Men ursäkta mig, om jag tvivlar på sanningshalten i det påståendet. I min värld (ekonomisektorn) så handlar investeringar om att öka tillgångarna. Även om man lånar till investeringar har man motsvarande tillgångsökning. Man drar på sig ökade räntekostnader och ökade avskrivningskostnader och avskrivningarna möter i en sund ekonomi amorteringar.

Men i Trosa kommun minskar alltså tillgångarna när man ”investerar” och ”får mycket för pengarna”. När skuldsättningen ökar tyder det på att man inte har råd med sin konsumtion. I kommunens fall driftskostnaderna. Allt annat är orimligt.

Återigen har Trosa kommun genom sin ekonomimodell bekräftat några av teckningarna i Varning för storslagna projekt. Hur många fler varningssignaler behöver vi för att öppna ögonen?

Anna

Vad säger du om detta?/What do you think about this?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s