Svenska nakensnäckor i ny bok

Från Tångbloggen med anknytning till Askö lab, Trosa skärgård. Alltid spännande inlägg om det marina livet ovan och under vatten. I mitt nästa liv ska jag nog bli marinbiolog och stationera mig på Askö, en underbar havsmiljö i vår ytterskärgård/Anna

Tångbloggen

Vad kan väl vara vackrare än en kråmande nakensnäcka fångad i närbild?
För alla med ett marint intresse finns det nu en bok på svenska om just våra svenska arter av nakensnäckor, rikt illustrerad med bilder och fotografier.
Personerna bakom detta fantastiska verk (som Tångbloggen fick smyg-glutta i redan i fredags) är docent Kennet Lundin på Göteborgs Naturhistoriska museum och undervattensfotografen och marinbiologen Klas Malmberg, bägge inbitna dykare.

En ovanlig färgkombination av gult och lila på en 7 cm stor smörsnigel, som den kallas på norska. En ovanlig färgkombination av gult och lila på en 7 cm stor smörsnigel, som den kallas på norska.

Nakensnäckor tillhör molluskerna, dit även musslor, snäckor och bläckfiskar hör hemma. Som namnet förklarar är de snäckor utan skal, alltså ”nakna”. På latin heter de Nudibranch, och entusiaster brukar ofta kort o gott kalla dem ”nudisar”.
Många tror kanske att man måste åka till tropiska vatten för att se nakensnäckor, men så är icke fallet. Visst är de större och kanske fler i…

Visa originalinlägg 132 fler ord

Vad säger du om detta?/What do you think about this?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s