Hänger ni med i ÖP-svängarna?

Här går det undan. Den 18 mars håller kommunen infomöte om ÖP. Samrådsrundan är generöst (?) tilltagen ända till 26 april (i år!).


Översiktsplanen 2015 har kommunen under en lång tid internt arbetat med i en grupp om 12 personer (antal invånare i kommunen är ca 10 000 st). Den tryckta utgåvan lyder på ca 120 sidor. Den innehåller Trosa kommuns tänkta framtid utsträckt under ganska många år framöver.

Invånare i kommunen som inte ingått i 12-gruppen, alltså i runda slängar 10000 st plus alla sommarboende i kommunen har alltså några få veckor på sig att bland annat:

– läsa kompendiet Översiktsplan 2015 på ca 120 sidor

– förstå varje ord, som inte alltid går att förstå första genomläsningen eftersom texter och kartbilder inte alls hänger ihop i alla led i vissa stycken

– noga tänka igenom och reflektera över förslaget till Översiktsplan 2015

– försöka finna tid att kanske också reflektera över Översiktsplanen tillsammans med vänner, familj, arbetskamrater, näringslivskontakter, turistkanaler och jämföra med andra kommuner för att själv skapa sig en bred bild av den egna uppfattningen om Trosas framtid

– försöka formulera reflektioner och synpunkter, som kan komma att påverka slutversionen (i allafall uttrycker kommunen sig så i samrådsinformationen)

Invånarna, som är betydligt fler än de 12 i plangruppen, får alltså betydligt kortare tid på sig att sätta sig in i Trosas ödesfrågor gällande framtiden. De 12 i plangruppen arbetar med Trosas framtid och planering dagligen och har stor kunskap får vi anta. Invånarna som har mycket annat att tänka på i vardagslivet ska alltså klara att greppa sin uppfattning om hela kommunens framtid på några ynka veckor och dessutom lyckas formulera dem om de finner detaljer i Översiktsplanen som de inte tycker är förenliga med deras syn på en god framtid i kommunen.
Trosas invånare och sommarboende har en tuff utmaning framför sig. Men jag hoppas att många antar den och vill påverka Trosa kommuns framtid. Eller ska vi låta 12 personer av 10 000 stycken + sommarboende bestämma allt åt oss?
Här kan ni läsa mer om ÖP-arbetet på kommunens hemsida.

Anna

Vad säger du om detta?/What do you think about this?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s